Ποια ήταν η «Συνοικία των Εξοχών»;
Ποια είναι η ιστορία του παλιού τραμ της πόλης;
Τι σημαίνει «Ντεπώ»;
Ποιοι ήταν οι Αλλαττίνι;
Τι μπορεί να μας πει ένα τούβλο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης;
Τι είναι όλα αυτά τα εντυπωσιακά κτίρια στα ανατολικά της πόλης και τι μυστικά κρύβουν;
Ήδη από τη δεκαετία του 1880 η περιοχή έξω από τα ΝΑ τείχη της πόλης ήταν γνωστή ως «Πύργοι» ή «Εξοχές» και εμφάνιζε περιορισμένη δόμηση κυρίως παραθεριστικού χαρακτήρα. Σημαντικές αλλαγές όμως στον παραδοσιακό πυρήνα της Θεσσαλονίκης, όπως το γκρέμισμα των τειχών και η πυρκαγιά του 1890, θα ευνοήσουν μια μαζικότερη μετακίνηση και μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή.
Η πρώτη αυτή επέκταση της πόλης εκτός των τειχών θα οργανωθεί με βάση συγκεκριμένο σχέδιο και θα αποτελέσει μια συνοικία στην οποία κατά κύριο λόγο θα εγκατασταθούν τα ανώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Η συνοικία αυτή σταδιακά επεκτείνεται ανατολικά και βόρεια. Εφοδιασμένη με νέες υποδομές, σημαντικά δημόσια κτήρια, χώρους αναψυχής, πάρκα και πολυτελείς κατοικίες αποκτά ευρωπαϊκό χαρακτήρα και εξελίσσεται σε ένα κοσμοπολίτικο προάστιο. Σήμερα, τα λιγοστά εντυπωσιακά κτίρια που επιβιώνουν στην περιοχή, στέκουν περήφανα (αν και μερικά είναι εντελώς εγκαταλελειμμένα) και μας λένε τις δικές τους ιστορίες, αναφαίρετο κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας.
Βάζουμε τα ακουστικά μας, τηρούμε τις αποστάσεις και καλωσορίζουμε το φθινόπωρο με μια μοναδική διαδρομή. Φυσικά παρέα με την ομάδα των Dot2dot, των αγαπημένων μας εξειδικευμένων ξεναγών.
Χρησιμοποιούμε το απαραίτητο λεξιλόγιο, εξασκούμαστε σε καθημερινούς διαλόγους και συζητάμε ζητήματα γραμματικής με τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς μας. Μαθαίνουμε ελληνικά με τους πιο δημιουργικούς τρόπους και διασκεδάζουμε πολύ!