Επίσκεψη στο Γενί Τζαμί!

| Αναρτήθηκε από | Kατηγορίες: Δραστηριότητες

Απολαμβάνουμε να διδάσκουμε περπατώντας στους δρόμους της πόλης μας, μαθαίνοντας την ιστορία του τόπου μας και συνομιλώντας με τους ντόπιους. Σήμερα επισκεφθήκαμε το Γενί Τζαμί (Νέο Τζαμί) και ταξιδέψαμε για λίγο στο παρελθόν.

Το Γενί Τζαμί είναι ένα ιστορικό Τζαμί της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι το 1902 για την κοινότητα των Ντονμέδων της πόλης (των Εβραίων, δηλαδή, που έγιναν Μουσουλμάνοι). Όταν οι Ντονμέδες έφυγαν αναγκαστικά από τη Θεσσαλονίκη κατά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης από το 1925 μέχρι και το 1965, αποτελώντας το πρώτο μουσείο της Θεσσαλονίκης ως μέρους του ελληνικού κράτους. Σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο και φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις.

Για αιώνες η Θεσσαλονίκη ήταν μια πολυπολιτισμική και πολύγλωσση πόλη, ένα μωσαϊκό γλωσσών, παραδόσεων και θρησκειών, χρωματισμένο από Εβραίους, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, και ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτή η πολυπολιτισμική εικόνα είναι ακόμη και σήμερα ορατή σε ολόκληρη την πόλη.

_______

Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την έκθεση του Δημήτρη Ταντανόζη «Απομόνωση» από την Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης.Φορτώνει…