Άνω Πόλη…και Ρεμπέτικο!

| Αναρτήθηκε από | Kατηγορίες: Δραστηριότητες

Στα βόρεια της Θεσσαλονίκης βρίσκεται η Άνω ή Παλιά Πόλη, το μοναδικό κομμάτι της πόλης που επιβίωσε από τη μεγάλη φωτιά του 1917. Στην Άνω Πόλη νιώθει κανείς σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος. To μοναδικό της στιλ, τόσο διαφορετικό από την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη μας συνεπαίρνει και θα μας ταξιδεύει πίσω στο Βυζαντινό ή Οθωμανικό παρελθόν της πόλης. Εξαιτίας της τοποθεσίας της, κατασκευάστηκαν εκεί.

 Εξαιτίας της τοποθεσίας της, εκεί χτίστηκαν το κύριο φρούριο της πόλης και άλλες σημαντικές αμυντικές κατασκευές, όπως το Επτάπυργιο και ο Πύργος Τριγωνίου τόσο κατά τη Βυζαντινή όσο και κατά την Οθωμανική περίοδο. Ένα μεγάλο μέρος των βυζαντινών τειχών που περιβάλλουν τη Θεσσαλονίκη έχει διατηρηθεί πολύ καλά στην περιοχή αυτή, συμπεριλαμβανομένης και της ομορφιάς της Ακρόπολης της πόλης. Τα παλιά κτίρια, τα στενά σοκάκια, οι μικρές ταβέρνες με την παραδοσιακή κουζίνα αντανακλούν την ιστορία αυτής της περιοχής και την πολιτιστική της ταυτότητα.

 Ρεμπέτικο τραγούδιΡεμπέτικα) ονομάζεται το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Ξεκίνησε από τα λιμάνια ελληνικών πόλεων όπου ζούσε η εργατική τάξη (τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο) και στη συνέχεια πέρασε και σε άλλα αστικά κέντρα. Το 1922 οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία έφεραν τα δικά τους μουσικά στοιχεία και το Ρεμπέτικο πήρε και άλλα χαρακτηριστικά.

Για πολλά χρόνια το Ρεμπέτικο ήταν η μουσική των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο. Για τον λόγο αυτό κυνηγήθηκε και απαγορεύτηκε. Τα βασικά του θέματα είναι ο έρωτας, η παρανομία, η φυλακή, τα ναρκωτικά. Τα όργανα της ρεμπέτικης μουσικής είναι το μπουζούκι, ο μπαγλαμάς, η κιθάρα και μερικές φορές το βιολί, το πιάνο, το ντέφι και τα κουτάλια.

Σε μία βόλτα στην Άνω Πόλη με τους άριστα εκπαιδευμένους δασκάλους του Peek at Greek και τους εξειδικευμένους πιστοποιημένους ξεναγούς της ομάδας των Dot2dot έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις την ιστορία της περιοχής αυτής, να έρθεις σε μια πρώτη επαφή με το Ρεμπέτικο και τον Βασίλη Τσιτσάνη, να γνωρίσεις στοιχεία της βαλκανικής αρχιτεκτονικής και φυσικά να απολαύσεις την υπέροχη θέα! Και όοοοολα αυτά μαθαίνοντας Ελληνικά!

Γίνε κομμάτι της παρέας μας! Επικοινώνησε μαζί μας!

Φορτώνει…